321 Julekalender 2022

Bilde av pakkekalender

Snart nytt år, og dermed ny intern julekalender i 321. Vi har stort sett alltid godt med aktivitet på vår fag-kanal på Slack. Det kan være at noen deler en artikkel de har lest, anbefaler en bok, eller at noen løfter frem et problem eller utfordring de har møtt ute i oppdrag.

I jula pleier vi, som mange andre IT-selskaper, å "steppe opp" enda et hakk her for å sørge for faglig påfyll gjennom hele førjulstiden. Alle 321-ere, det være utviklere eller designere, skriver 2 poster der de forteller om noe de ønsker å presentere for de andre. Vi prøver å oppfordre til kortfattede innlegg, det er tross alt mye annet som skjer rundt juletider både i oppdrag og privat. Men det er alltid noen som har problemer med å holde igjen. Eirik sine "wall of text" ble vi kjent med allerede i fjor, i år med sterk konkurranse fra Martin.

Vi ønsker også å dele noe av dette med de som ikke er heldige nok til å være med på fagkanalen vår, så her kommer et utdrag fra årets julekalender.

Luke 12: GPT-3 og ChatGPT

Kunstig intelligens og språkmodeller

Du har kanskje snublet over Dall-E og generativ kunst (bildet her er fra Dall-E), som har tatt av det siste året. Men kunstig intelligens og språkmodeller (som også brukes for å forstå hva du spør etter når du ber Dall-E om et bilde) kan også lage tekst.

Den mest kjente heter “GPT-3”. GPT står for Generative Pre-Trained Transformer. Ved å la modellen lese seg opp på enorme mengder gammel tekst, kan den generere ny, troverdig tekst med bare bittelitt input.

  • For eksempel kan GPT-3 kan brukes til å skrive nye tekster basert på en tittel. Her er et forslag basert på teksten «Top 3 reasons to work as an IT constultant at 321».
  • Den kan også “jobbe baklengs”, og trekke ut essensen av lengre tekster. Her et eksempel fra Hans og Grete.

ChatGPT er ny, og har skapt en del oppstuss på nettet. (Prøv selv her: https://chat.openai.com/chat) Den er utformet for å fungere bedre som en chatrobot. Den er derfor bedre på å holde en samtale, men har en del mangler som gjør at den likevel kan være frustrerende å snakke med. Noen er bekymret for at ChatGPT kan brukes av f.eks. robotfarmer eller spammere til å lage store mengder innhold som ved første øyekast ser ekte ut, både for mennesker og Google sin indekseringsrobot.

En slektning av dette er GitHub Copilot, som bruker en annen modell, Codex, som er trent på kode i stedet for tekst. Mine eksempler er laget i Craft, som la til støtte for GPT-3 generering av innhold i siste oppdatering.